През 930 г. в Исландия е учреден най-старият парламент в света.

...
През 930 г. в Исландия е учреден най-старият парламент в света.
Коментари Харесай

На този ден: Основан е Международният олимпийски комитет

През 930 година в  Исландия е основан най-старият парламент в света . Управляващите вождове основават заседание, наречено Алтинг (Alþingi). Тази ранна форма на парламент се привиква всяко лято в Тингветлир, където представителните вождове (Goðorðsmenn или Goðar) трансформират и поправят закони, вземат решение разногласия и назначават съдии. Законите не се записват, а вместо това са запаметявани от определен представител (lögsögumaður – льогсьогумадюр). Алтингът се счита за най-стария парламент в света. Важно е да се спомене, че няма централизирана изпълнителна власт, т.е. законите са прилагани единствено от самите хора. Това води до кървави отмъщения, които дават премного материал за основателите на исландските саги.
Прочетете още
По време на тези мирни години Исландия се радва на непрестанен напредък и подсилване. Колонии от този интервал са открити по югоизточните крайбрежия на Гренландия и Източна Канада, а сагите като Айрикс и Гренлендинга приказват за приключенските проучвателен пътешествия на заселниците.

През 1860г. в  Съединени американски щати са основани секретните служби за защита на президента  и битка с изключително тежките закононарушения. Сикрет сървис и до ден сегашен пазят президента. През годините организацията трансформира своето име неведнъж, само че функционалностите и остават същите. 

През 1882г. продължава Режима на пълномощията, когато княз Александър Батенберг ръководи еднолично България. Той назначава за длъжностен министър председател съветския военачалник Леонид Соболев на днешната дата. През септември 1883г. Соболев към този момент не е министър председател, а Режимът на пълномощията завършва през декември 1883г. 


Леонид Соболев

Днес се отбелязва Международния олимпийски ден  чества се от януари 1948г. след решение на Международния олимпийски комитет - МОК. Причината е, че на днешната дата през 1894г. е основат Международният олимпийски комитет в Сорбоната в Париж. Инициативата за основаването на комитета е на барон Пиер дьо Кубертен. 

Деметриус Викелас е определен за първи президент на МОК, а по-късно поста поема създателят дьо Кубертен от 1896г. до 1925г. 

МОК се занимава най-много с администрирането на олимпийските игри - зимните и летните. 

Седалището на централата е в Лозана, а членове са над 205 национални олимпийски комитета. 

През 1968г.  се случва една от най-големите нещастия във футбола . Фенове, които напущат стадиона се насочват към затворен излаз и са притиснати до вратите от други почитатели. Убита са 74 души, а над 150 са ранени. 



През 1985г. Боинг 747, летящ от Монреал до Лондон, претърпя детонация в предния товарен отсек, причинявайки бърза декомпресия и разрушение на самолета.  Това е най-смъртоносния атентат против аероплан . Убити са всички 329 души на борда. Втора бомба избухва в това време на летището в Токио и убива двама души. Бомбата избухва авансово преди самолетът, за който е предопределена да избухне и това избавя стотици. Лидерът на сикхската сепаратистка организация поемат отговорност за атентатите. 

През 2004г. в Япония е позволено клонирането на човешки ембриони за проучвателен цели.

Отбелязваме и  Международния ден на детските селища SOS  – Годишнина от рождението на Херман Гмайнер(1919 – 1986), австрийски обществен възпитател, основател на модела (1949) „ SOS детски селища “ за развъждане на изоставени деца и сираци.

Днес е и  Денят на държавната администрация , който се отбелязва от 2003 година с Резолюция на Организация на обединените нации, призната на 20 декември 2002 година, за одобряване приноса на държавното ръководство в развиването на обществото.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР